Ha pozitív a szonda...

Gipsz Jakabot közúti ellenőrzés során megállítja a rendőr. De az is lehet, feltűnt nekik, hogy Gipsz Jakab "úttartása bizonytalan". Előkerül a szonda - tessék erősen megfújni kérem! A szonda pedig mér. Vagy elszíneződik, vagy értéket jelez ki. Vagy azt, hogy nem kellő erősséggel, és mennyiségű levegővel fújta meg a sofőr. 

szonda



Ha a szonda "kifújása" sikertelen, vagy eleve meg sem történhet - mert pl. az illető asztmás, lázas..., - vagy alkohol fogyasztását jelzi, akkor hiteles légalkohol mérésre kerül sor. A helyszíni szondák ugyanis nem hitelesek. Tájékozódó mérésre szolgálnak. Általában egyféle módszer alapján működnek. A rendőr-kapitányságokon lévő hiteles szondák azonban már legalább két mérési módszert foglalnak magukba. Pl. a Dräger Alcotest 7110 szonda infravörös és az elektrokémiai mérési módszer alapján működik. Ha a műszer kalibrált, és a két mérési módszer ugyanazt az eredményt adja, a módszer hitelesnek tekinthető. A hiteles szondát kb. fél órás különbséggel kétszer kell megfújni.

Azonban megtörténik, hogy a két mérési eredmény eltérő, vagy a vizsgált személy nem képes megfújni a szondát eredményesen, vagy megtagadja azt - hiszen megteheti. Ilyenkor kényszer vérvételre kerül sor. 

A kényszer vérvétel során a legtöbb esetben vagy két vért vesznek - egymáshoz képest kb. fél órás időeltéréssel, vagy egy vérvételre, és ezzel kb. egy időben vizeletminta adására kerül sor. A vizeletminta adása természetesen végig kontrollált körülmények között zajlik - azaz a rendőr, vagy az orvos ellenőrzi. 

Mindeközben orvosi vizsgálat is történik, és kitöltésre kerül a mintavételi jegyzőkönyv. A dobozt ezután a mintát adó személy előtt lezárják, és lezárt állapotban kerül a laboratóriumba toxikológiai analízisre. Ha a mérés eredménye alkohol fogyasztását igazolja, az ügy az orvosszakértőhöz kerül, aki megállapítja, hogy a cselekmény elkövetésekor a sofőr milyen mértékben volt ittas - azaz a mért eredmények, és a cselekmény és a mintavétel között eltelt idő alapján visszaszámol. Sőt még azt is kiszámolja, hogy a bevallott italmennyiség okozhatta-e az ittasságot. Érdemes igazat mondani. 

Ezután a szakértői vélemény az rendőrséghez kerül, aki az ügy súlyosságának megfelelően vagy bírságot szab ki, vagy az ügyet az ügyészségnek adja át, aki a bíróság elé tárja majd. 

Ha ittál, vagy nem vagy vezetésre képes állapotban, sose ülj a volán mögé!

Üdvözlettel, Dr. Toxi.


Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések