Muti mit iszol...és mennyit? - véralkohol számolás - 1. rész

Számoljuk ki együtt a blogbejegyzés sorozatban, lépésről lépésre, hogy vajon az elfogyasztott alkohol mennyisége, amit egy alkalomkor, eseménykor iszunk, maximálisan milyen véralkohol szintet képes okozni. Sőt azt is, vajon mikorra várható, amikor kiürül belőlünk a szesz...

Ennek első lépése az, hogy meghatározzuk, mennyit alkoholt fogyasztottunk. 




Példa...egy átlagos nyáresti sörözéskor én általában 2 korsó sört iszom - legyen mondjuk Heineken. A korsó sör jobb helyeken még mindig 5 dl. És iszok egy felest is, mert Dani barátom egészen biztosan kihoz egy Jagert az este folyamán - ismerem már. 

Tehát, az én listám:
10 dl sör
0,5 dl Jager

Ezután érdemes rákukkantani az italos üveg címkéjére. Ezen minden gyártónak fel kell tüntetnie az adott ital alkohol tartalmát. Ezt V/V%-ban (azaz térfogat százalékban szokták megtenni).

Tehát, a példánál maradva
10 dl sör - 5 V/V%
0,5 dl Jagermeister - 35 V/V%

A következő részben rájössz, miért is lett volna érdemes figyelni a kémia órákon!
Mivel a rendőrök a véralkohol szintet gramm/literben mérik (azaz egy liter véredben aktuálisan hány gramm alkohol van), ki kell számoljuk, hogy amit benyakaltunk, abban pontosan mennyi (hány grammnyi) alkohol volt.

Ha figyeltél a kémia órán, a következő részt kihagyhatod... ;)




Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:




Megjegyzések