A "felszívódási veszteség" - Véralkohol számolás 3. rész

Számoljuk ki együtt a blogbejegyzés sorozatban, lépésről lépésre, hogy vajon az elfogyasztott alkohol mennyisége, amit egy alkalomkor, eseménykor iszunk, maximálisan milyen véralkohol szintet képes okozni. Sőt azt is, vajon mikorra várható, amikor kiürül belőlünk a szesz...

Az előző részben kiszámoltuk, hogy amikor alkoholos italt iszunk, az elfogyasztott szeszes ital elfogyasztásával valójában mennyi "tiszta" alkohol kerül a szervezetünkbe.


Példánknál maradva, amikor is Dani barátommal fejenként megiszunk 2 korsó sört és egy Jagert, kiszámoltuk, hogy 

10 dl sör (5V/V%) - 50 ml alkoholt
0,5 dl Jager (35 V/V%) - 17,5 ml alkoholt tartalmazott. 

A 10,5 dl szeszesitallal 67,5 ml tiszta alkoholt nyeltünk le.

Jó hírem van...vagy rossz...nézőpont kérdése. Az elfogyasztott alkohol 10 %-a felszívódási veszteségként számolandó.

Ezt nem a hányásra értem, hanem arra, hogy lebontják a gyomor alkohol-bontó enzimei, vagy megköti az elfogyasztott táplálék. Nem kerül a vérünkbe. 

A mi esetünkben így az elfogyasztott 67,5 ml alkoholnak 10 %-a, azaz 6,75 ml kerül ilyen sorsa.

A vérünkbe 67,5 - 6,75 = 60,75 ml alkohol kerül!

De hogy lesz ebből véralkohol-szint? Amit a rendőrök ezrelékben - másképpen g/literben mérnek??? 

Borzasztó egyszerűen. Az alkohol sűrűsége 0,8 g/ml. Azaz 1 ml alkohol tömege nem 1 gramm, mint a vízé, hanem annál kevesebb, csupán 0,8 g. 

Ezt tudva könnyen kiszámíthatjuk a felszívódott alkohol tömegét: csupán meg kell szorozni a térfogatát az ismert sűrűséggel:

60,75 ml * 0,8 g/ml = 48,6 g

Ennyi gramm alkohol jelenik meg a vérünkben. Hogy lesz ebből tényleg véralkohol-szint, ami alapján büntetnek, lásd a következő bejegyzést!

Kapcsolódó bejegyzések:






Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:


Megjegyzések