A véralkohol szint - véralkohol számolás 4. rész

Számoljuk ki együtt a blogbejegyzés sorozatban, lépésről lépésre, hogy vajon az elfogyasztott alkohol mennyisége, amit egy alkalomkor, eseménykor iszunk, maximálisan milyen véralkohol szintet képes okozni. Sőt azt is, vajon mikorra várható, amikor kiürül belőlünk a szesz...

Az 1. részben megnéztük mennyit iszunk, és az milyen alkohol-töménységet jelent.

A 2. részben kiszámoltuk, mennyi térfogatú alkoholt fogyasztunk el amikor szeszes italt iszunk.

3. részben szó volt a felszívódási veszteségről, és az elfogyasztott alkohol mennyiséget átszámoltuk tömegre. Vagyis grammra.

Ebben a részben kiszámoljuk, hogy a vérünkbe felszívódott alkoholmennyiség milyen véralkohol szintet okoz.



Ehhez két adatra lesz szükségünk:

1. a testtömegünkre. Hiszen nem mindegy, hogy ugyanannyi mennyiségű alkoholt egy 50 kg-os, vagy egy 120 kg-os ember fogyaszt el. 

Ha az elfogyasztott összalkohol-mennyiséget (ami 2 korsó sörben és egy feles Jégerben 48,6 g-nak számoltunk - lásd 3. rész) leosztjuk a testtömegünkkel, csupán azt kapjuk meg, hogy 1 kg-nyi testtömegünkre mennyi alkohol jut. Mi azonban arra vagyunk kíváncsiak, hogy a vérünkben mennyi alkohol van. Ezért a mások adat, amire szükségünk van:

2. a Widmark-faktor. Ezzel fogjuk kikorrigálni a testtömegünket. Ez a faktor férfiaknál 0,7, míg nőknél 0,6. A különbség főként abból adódik, hogy a nőknél és férfiaknál más a zsír és az izomeloszlás aránya.

A számolás pedig csak annyi, hogy a felszívódott tiszta alkohol mennyiségét leosztjuk a Widmark-faktorral korrigált testtömegünkkel.

Nálam ez:

48,6 g / (60 kg * 0,6) = 1,35 

Azaz a 2 sör és a feles Jager, mivel én 60 kg-os nő vagyok, maximálisan 1,35 ezrelékes véralkohol szintet okoz.

Dani barátom esetében ugyanennyi szeszes ital maximálisan

48,6 g/ (75 kg * 0,7) = 0,92 ezrelék 

véralkohol szintet jelent. Mert az ő testtömege 75 kg, és Dani férfi.

Az ezrelék egyébként g/liter, de a mértékegységek rendezésével, a Widmark-faktor mértékegységével... most nem törődtünk. 

A g/liter azt mutatja meg, hogy 1 liter véredben hány gramm alkohol van. A vér pedig érintkezik a központi idegrendszerrel, a benne lévő anyagok arra hatással lehetnek. Ezért a vérből lehet befolyásoltságot megállapítani.

Hogy büntiben mit jelent mindez, annak utánanézhetsz ebben a bejegyzésben:

https://toxikomania.blogspot.com/2020/12/veralkohol-mikor-buncselekmeny.html


A következő bejegyzésben megnézzük, milyen gyorsan tűnik el az alkohol a szervezetünkből. Egyben kiszámoljuk, hogy egy italozás után mikor ülhetünk leghamarabb volán mögé.



Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések