Szeszes italok alkohol-tartalma - a V/V% - Véralkohol számolás 2. rész

 Számoljuk ki együtt a blogbejegyzés sorozatban, lépésről lépésre, hogy vajon az elfogyasztott alkohol mennyisége, amit egy alkalomkor, eseménykor iszunk, maximálisan milyen véralkohol szintet képes okozni. Sőt azt is, vajon mikorra várható, amikor kiürül belőlünk a szesz...


Ebben a bejegyzésben megnézzük, mit is jelent az italok címkéjén feltüntetett V/V%. 

Néhány emlék az iskolából:
V = térfogat
V/V% = térfogat százalék
1 deciliter = 1 dl = 100 ml 

Ez a "vépervé-százalék" nem más, mint a térfogat százalék. Azaz, megmutatja, hogy az elfogyasztott sörnek-bornak-pálinkának hány százaléka alkohol, és hány százalék miegymás (miegymás: legfőképp víz, nyomokban aroma, ionok...vitaminok - sörnél B vitamin...meg ami az árpából, komlóból kioldódott).

Értelmezzük! 

Sör - 5V/V % - azaz 5 százaléka tiszta alkohol + 95 % miegymás...(főként víz, nyomokban B-vitamin, komlóból, árpából kioldódott anyagok...stb...)




Tehát, ha megiszol 100 ml sört, abban 5 ml alkohol, 95 ml sörízű víz van.
100 ml pedig pont 1 deciliter...minden egyes deci sörrel 5 ml alkohol csúszik le a torkodon.

Tehát...korábbi példánknál maradva... (amikor Dani barátommal két korsó sört és egy Jagert iszunk) 

10 deci sörrel 50 ml alkoholt gurítok le. 

De még ittam egy feles Jagert is, ami 35 V/V%-os a címke szerint.

Jager: 35 V/V% - azaz 100 ml (azaz 1 dl) Jagerben 35 ml alkohol van...
így egy felesben (fél deciben = 50 ml) csupán 17,5 ml.

Összegezve:

10 dl sör (5V/V%) - 50 ml alkoholt
0,5 dl Jager (35 V/V%) - 17,5 ml alkoholt tartalmazott. 

Az este alatt 67,5 ml tiszta alkoholt fogyasztottam. 

De hogy lesz ebből véralkohol-szint? Amit a rendőrök ezrelékben - másképpen g/literben mérnek??? 

Erről szól a következő rész! Mindaddig poroljátok le az ismereteteket a sűrűség fogalmáról, amit általános iskola 6. osztályában tanultatok!

Kapcsolódó bejegyzések:



Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:




Megjegyzések