A pezsgő titka

Sokan tudjuk - talán tapasztaltuk, hogy a pezsgőtől, szénsavas szeszes italoktól hamarabb érezzük spiccesnek magunkat, mint a szénsavmentes társaiktól. 

A "vajon miért"-re a mezei válasz ez: 

"Mert a szénsav felviszi az agyba az alkoholt!"

Valóban ez a válasz? 


A valóság ennék kicsit árnyaltabb. A szén-dioxid a pezsgőben oldva - szénsav formájában van jelen. Nagy nyomáson a pezsgő sok szén-dioxidot képes oldódni, azonban ahogy a palackot kinyitjuk a nyomás lecsökken, és a szén-dioxid elkezd kioldódni az italból. A kioldódott szén-dioxid apró buborékokat képez, ami gyöngyözik a pezsgőspohárban. 

Ahogy a szánkban történik mindez, érezhetjük mi is, ahogy a szénsav, és a távozó buborékok szinte "szúrják", "csípik" a szánk belsejét.

Ugyanez történik a gyomorban és a vékonybélben is. Sőt, a gyomor savas közege még segíti is ezt a folyamatot! Ahogy a szánk belső felületét, a szénsav a gyomor és a vékonybél nyálkahártyáját is irritálja - azok vérbővebbek lesz. Azaz jobb lesz a vérellátásuk, a hajszálerek kitágulnak. Így sokkal hatékonyabban jut át az alkohol a vérbe, és jut fel majd az agyba, ahol a spiccesség és részegség különböző fokozatait okozza.

Ilyen úton segíti tehát a szén-dioxid az alkohol agyba való jutását. A 15-20 V/V%-os alkohol-tartalmú italok pedig amúgy is a leggyorsabban felszívódó szeszes italok. 

Egészségünkre, Dr. Toxi.



Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések