Legújabb jogszabályi változások kábítószerekkel, pszichoaktív és új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatban 2023. 01. 01-től

 A bejegyzés 2023. 01. 13-án kelt, az ekkor hatályos jogszabályok szerint.

Frissítve: 2023. 01. 13. 

2023. január 1-étől új rendeletbe kerültek át azok a listák, amelyek alapján jogszabályilag is meghatározható az, hogy mi számít Magyarországon kábítószernek, vagy új pszichoaktív anyagnak.

Büntető Törvénykönyvünk Zárórészének Értelmező rendelkezési között találhatunk rá arra, hogy jogilag mi is a kábítószer.

459.§ - 18. pontja 2023. 01. 01-től így határozza ezt meg:

kábítószer: az egészségügyért felelős miniszter ellenőrzött anyagokról szóló rendelete 1. mellékletében a kábítószerek 1. és 2., valamint 2. mellékletében a pszichotróp anyagok 1. és 2. jegyzékén szereplő anyag;


A változtatásról az 2022. LX. törvény rendelkezik - Magyar Közlöny - 2022. december 19 - 209. szám. (Bővebben lásd a bejegyzés végén dőlt betűvel szedve.)

Bár a Btk. kábítószer meghatározása pontos számmal, és dátummal nem jelöli meg a rendeletet, amire hivatkozik, az bizonyára a 78/2022. (XII. 28.) BM rendelet az ellenőrzött anyagokról - szóló rendeletre utal.

Így most már egy rendeleten belül vannak a korábban 3 különböző helyen megtalálható táblázatok, listák, melyek a korábban készült bejegyzésben említésre kerültek. Mindenképpen előnyt jelent, hogy egy rendeleten belül megtalálhatók az egyes listák, még ha széttagoltságuk meg is maradt. A korábbiakhoz hasonlóan itt is megtaláljuk a K1, K2 és K3, illetve a P1, P2, P3 és P4 listát, amelyből a K1, K2, P1, és P2 lista számít a Btk. szerint kábítószernek. (A K lista a kábítószer, a P lista a pszichotróp elnevezést rövidíti, de becsapós, mert a P1 és P2 listán szereplő anyagok a Btk. szerint kábítószerek...) Újdonság - vagy inkább visszatérő momentum, hogy a kb. 2014 körüli évekhez hasnlóan - a kábítószer listák egy rendeleten belülre kerültek a Btk. által meghatározott új pszichoaktív anyagokkal (3. melléklet - új pszichoaktív anyagok jegyzéke)

Üdvözlendő az is, hogy végre nem az egyes közlönyökből kell összevadászni, hogy vajon mi az ami ténylegesen a listán van. Korábban ugyanis, habár a törvénymódosítások bővítették a kábítószerek körét, az újonnan listára került szerekkel a táblázat formailag nem frissült. 

Érdemben, tartalomban azonban a listán első ránézésre nagy változás nem történt.

*44. § (1) 

A Btk. 459. § (1) bekezdés 18. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (E törvény alkalmazásában:) „18. kábítószer: az  egészségügyért felelős miniszter ellenőrzött anyagokról szóló rendelete 1.  mellékletében a kábítószerek 1. és 2., valamint 2. mellékletében a pszichotróp anyagok 1. és 2. jegyzékén szereplő anyag;” (2) 

A Btk. 459. § (1) bekezdés 33. pontja helyébe a következő rendelkezés lép: (E törvény alkalmazásában:) „33. új pszichoaktív anyag: az  egészségügyért felelős miniszter ellenőrzött anyagokról szóló rendelete 3. mellékletében meghatározott anyag;

Fotó: Sergei Tokmakov, Esq. https://Terms.Law képe a Pixabay -en.

Üdvözlettel, Dr. Toxi



Ne maradj le egy bejegyzésről sem! Kövesd a blogot közösségi oldalakról:


Ez is érdekelhet:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések